Industri og Erhverv

Efterisolering af din bolig

Dansk Efterisolering er et vigtigt element i ethvert hjem. Ikke alene hjælper det med at regulere temperaturen, men det kan også bidrage til at reducere energiregningen og gøre ejendommen mere komfortabel for beboerne. Processen med at isolere et hjem indebærer, at man tætner steder, hvor luft kan komme ind eller ud af hjemmet. Dette kan omfatte luftlækager i vægge, lofter, gulve, vinduer og døre. Det omfatter også tilføjelse af isolering omkring rør og kanaler samt brug af tætningslister eller fugemasse til at tætne huller i vinduer og døre.

Når man overvejer, hvordan man skal isolere et hjem, er der to hovedtyper af materialer til rådighed: glasfiber- og celluloseisolering. Glasfiberisolering er fremstillet af glasfibre, der er vævet sammen til tæpper eller batts, som kan hæftes på plads i vægge, lofter og gulve. Celluloseisolering er fremstillet af genbrugte aviser og andre papirprodukter, som er behandlet med borater eller flammehæmmende midler for at give ekstra brandbeskyttelse. Begge typer isolering fås i forskellige tykkelser afhængigt af den R-værdi (modstand mod varmestrøm), der er nødvendig for din klimazone.

Ud over de traditionelle materialer til isolering af boliger som glasfiber eller cellulose er der et par andre muligheder, der kan overvejes; disse omfatter sprayskumisolering, stive skumplader, indblæst cellulose og reflekterende foliebærer. Sprøjteskumisolering giver højere R-værdier end mange andre materialer på grund af deres evne til at udvide sig, når de påføres, og fylde små revner mere effektivt end andre materialer. Hårdskumsplader fungerer godt, når de anvendes bag eksisterende vægge som et ekstra lag beskyttelse mod varmeoverførsel; dette materiale bør dog ikke anvendes i områder nær vandkilder som f.eks. rør eller VVS-installationer, da det ikke er modstandsdygtigt over for fugtskader. Indblæst celluloseisolering består af løst fyldmateriale som f.eks. flækkede avisfibre, der installeres ved at blæse dem ind i væghulrum ved hjælp af specialudstyr, der spreder materialet jævnt i hele rummet; denne type isolering har gode lydisolerende egenskaber sammen med sine termiske fordele, hvilket gør den ideel til at reducere støjforurening mellem rummene i dit hus. Endelig består reflekterende foliebarrierer af tynd metalfilm lamineret på plastmembraner, som reflekterer strålevarme og samtidig giver et ekstra element af beskyttelse mod fugtskader; de leveres typisk som ruller, der er lette at installere, så de fungerer godt i snævre hjørner og vinkler, hvor traditionel isolering måske ikke passer ordentligt. 

Det er vigtigt at huske, at alle hjem har forskellige energibehov afhængigt af faktorer som beliggenhed, bygningstype og generelle klimaforhold, så den type og mængde isolering, du vælger, afhænger af disse variabler, idet du tager hensyn til eventuelle lokale bygningsreglementskrav, der måtte gælde i dit område, før du påbegynder byggeprojekter, der involverer opgraderinger af boligisolering

Back to top button
Close