Mad og Sundhed

Burgerens historie – Fra en simpel sandwich til en global sensation

Vi kender alle sammen til denne kulinariske himmerigs-fremkaldende favorit – bøffen i brød. Ja, vi taler om ingenting andet end burgeren. Dette klassiske, amerikansk inspirerede måltid har ikke kun skabt en hel kulinarisk bevægelse, men også rejst debatter om sundhed blandt fødevareentusiaster og ernæringseksperter. Men hvor stammer burgeren fra? Og hvad er hemmeligheden bag dens uimodståelige appel? Dette blogindlæg vil tage dig gennem en kort historie om burgerens oprindelse og beskrive dens evolution frem til i dag. Og hvis du skulle blive sulten under vejs, så tjek Burger Mood .

Burgeren som vi kender den i dag har faktisk haft sin oprindelse længe før McDonald’s og Burger King blev synonym med den populære sandwich. Historisk set kan burgerens rødder spores tilbage til det 12. århundrede, hvor mongolske krigere transporteret deres mad på heste i forillerede, flade brød. Dette blev også overtaget af tyrkiske nomader, som kaldte denne mad for “köfte”, som betyder stegte kugler. Senere blev denne teknik overtaget af namibiske kødhandler, som optrådte som formidlere mellem de tyrkiske nomader og engelske sømænd. Således spredtes det flade brød, som stadig rigidt kaldes for “hamburgerbrød”, til engelsksprogede lande.

I takt med at burgeren blev mere udbredt, begyndte den også at blive vurderet og bedømt af fagfolk. I 1930’erne blev kalorieantal og fedtprocenter indført i offentlig sundhedsdebat og har i dag ført til burgerens ry som en usund fastfood. Men burgeren blev også en symbol for den amerikanske drøm og “gårsdagens fryns”, og filmer som “Grease” og “Pulp Fiction” har forstærket dens ikonstatus. Det er her værd at bemærke, at “burger” faktisk slet ikke kun behøver at betyde kødboller i sandwichsammenhæng – vegetarburgere er også blevet populære blandt et mindre segment af befolkningen.

Dagens burgere har udviklet sig utroligt meget siden opfindelsen i det 12. århundrede. De spænder fra de klassiske fastfood-burgere til gourmet-udgaver med foie gras og trøffel. Ikke desto mindre udgør den almindelige burger stadig en stor procentdel af fastfoodmarkedet. Men burgeren er også blevet en del af en større fødevareindustri, hvor fokus er på økologi, bæredygtighed og sundhed. Bæredygtighed bliver i dag tilgodeset med såkaldte “clean meat”-alternativer, hvor kød er blevet dyrket i laboratorier, mens sundhed dyrkes med fokus på planteproteiner.

Back to top button
Close